Протест в Иран срещу лидери на опозицията
Протест в Иран срещу лидери на опозицията / снимки: Reuters

Иранските власти организираха демонстрация срещу двамата главни лидери на опозицията в страната, предаде ДПА. Над 200 депутати, няколко групи духовници и привърженици на правителството призоваха за арестуване и екзекутиране на Мир Хосеин Мусави и Мехди Каруби заради предполагаемо уронване на ислямската система и сътрудничество с чужденци.

След петъчната молитва хиляди привърженици на правителството се събраха на площад Енкелаб в центъра на Техеран и скандираха "Мусави и Каруби трябва да бъдат обесени".

Молитвите бяха водени от аятолах Ахмад Джанати, твърдолинейния ръководител на Съвета на пазителите на конституцията, който предложи двамата опозиционни лидери да бъдат изолирани и поставени под постоянен домашен арест. "Това, което съдебната власт може да направи, е тотално да прекъсне връзката им с народа и де факто да ги затвори в домовете им", изтъкна аятолахът, пише БТА.

Множеството скандираше "Смърт на Хатами" и "Смърт на Хашеми". Двамата бивши президенти Мохамад Хатами и Акбар Хашеми Рафсанджани са опоненти на президента Махмуд Ахмадинеджад. В края на митинга демонстрантите взеха решение да елиминират опозицията веднага след като върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей даде зелена светлина.

Ръководителят на иранската съдебна власт аятолах Садек Амоли-Лариджани се дистанцира от исканията за бързо екзекутиране на опозиционните лидери и изтъкна, че разследването на протестите от понеделник трябва да бъде законно и справедливо. В отделни онлайн изявления Мусави и Каруби осъдиха потушаването на протеста от понеделник и отхвърлиха обвинениятаза връзки с чуждестранни сили.

Протест в Иран срещу лидери на опозицията
netinfo

Стотици иранци се включиха в непозволено от властите протестно шествие в Техеран в понеделник в подкрепа на протестите и свалянето на режимите в Египет и Тунис, но пътят им беше пресечен от силите за сигурност. Властите отхвърлиха искането на опозицията за митинг в Техеран, опасявайки се, че то може да възроди антиправителствените протести, които разтърсиха Иран след спорните президентски избори през 2009 г. Властта и опозицията се обвиняват за смъртта на студент в столицата при сблъсъците по време на протеста. Хиляди иранци се стекоха по улиците на Техеран, за да го изпратят в последния му път в сряда. За да отговорят на опозиционното шествие от началото на седмицата, управляващите свикаха петъчната демонстрация.