/ iStock/Getty Images
Около 600 демонстранти (по данни на полицията), повечето младежи, протестираха вчера в центъра на Копенхаген против рестриктивните мерки, наложени заради коронавируса, и желанието на правителството да въведе т.нар. "корона паспорт", предаде Франс прес.

Въпреки че шествието протече мирно, полицията съобщи, че двама души са арестувани, защото хвърляли бомбички по силите на реда

Мишена на акцията, организирана от групата "Men in Black", беше нов член на наказателния кодекс - 81d, който удвоява наказанието за нарушение, ако е "свързано с пандемията от КОВИД-19 или е извършено в контекста" на пандемията. 

Берлин затяга мерките срещу коронавируса

Демонстрантите, повечето облечени в черно, скандираха "Свобода за Дания" и "Чао, Мете!" (името на министър-председателката Мете Фредериксен).

Т.нар. "корона паспорт", замислен под формата на мобилно приложение, ще удостоверява дали лицето е ваксинирано срещу ковид, има отрицателен тест от последните 72 часа или наскоро е излекувано от болестта. Правителството обяви, че паспортът е ключов за отварянето на страната. 

Дания е в частичен локдаун от края на декември. Началните училища са отворени от февруари, а гимназистите трябва да се върнат в клас в началото на април. Баровете и ресторантите обаче остават затворени. 
БТА