Простреляха пакистанско момиче, което се опълчи на талибаните
Простреляха пакистанско момиче, което се опълчи на талибаните / снимка: Reuters, архив

Неизвестни мъже сериозно раниха в Пакистан 14-годишна ученичка, която стана известна с позицията си срещу талибаните, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Маляля Юсуфзай бе простреляна в главата и врата от въоръжени лица, които открили огън по училищния й автобус в долината Сват, северозападно от столицата Исламабад. Още едно момиче е ранено, съобщи полицията. Екстремистите пристигнали в училището й и питали за нея. Тя била простреляна, след като излязла от училището и се качила в автобуса. Раните й не са животозастрашаващи. Състоянието на другото момиче е стабилно.

Талибаните поеха отговорност за нападението и определиха дейността на Юсуфзай като "сквернословие".

Юсуфзай стана известна, след като говори открито срещу пакистанските талибани в момент, когато дори правителството изглежда се помиряваше с твърдолинейните ислямисти.

Правителството се съгласи на примирие с талибаните в Сват в началото на 2009 г. и на практика призна бунтовническия контрол върху долината, чиито езера и планини отдавна са туристическа атракция, предава БТА.

Талибаните създадоха собствени съдилища, екзекутираха мирни жители и закриха девически училища, в това число и училището, посещавано от Юсуфзай. Документален филм показа как тя плаче, разказвайки как иска да стане лекар.

Армията започна офанзива и си върна контрола над Сват по-късно същата година, а Юсуфзай получи най-високото гражданско отличие на страната за документиране на жестокостите, извършвани от талибаните. Тя бе номинирана също миналата година за Международната награда за мир за деца. Оттогава момичето и семейството й получаваха непрекъснати заплахи.