Проруските сепаратисти свалиха самолет на украинските ВВС
Проруските сепаратисти свалиха самолет на украинските ВВС / БГНЕС

Сепаратисти от т. нар. Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна свалиха самолет на украинските ВВС, чийто пилот се е катапултирал, предаде ТАСС, цитирайки лидера на ЛНР Игор Плотницки. Смята се, че е бил поразен изтребител Су-25. Той паднал в района на Ирмино. Пилотът се издирва от силите за сигурност на ЛНР.

Най-малко 16 цивилни са загинали през последното денонощие в проруската бунтовническа източна част на Украйна, съобщи Франс прес, като се позовава на данни, оповестени поотделно от украинските и от сепаратистките власти.

Петима цивилни са били убити в покрайнините на град Дебалцеве, където се водят най-тежките сражения, шестима са загинали в сепаратисткия бастион Донецк или в предградията му, петима са загинали в района на град Луганск.

Артилерийски огън е повредил жилищни сгради в четири квартала на Дебалцеве, съобщи кметството, цитирано от Асошиейтед прес.

Пет украински войници загинаха, а 27 бяха ранени при боеве с проруските сепаратисти в източната част на страната през последното денонощие. Това съобщи говорителят на армията Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс. По данни на въоръжените сили на Украйна боевете са били особено ожесточени около град Дебалцеве, важен транспортен възел на североизток от Донецк.

Същевременно протестна акция започна пред сградата на украинския парламент, където той се е събрал на заседание, предаде ТАСС. Пред Върховната рада демонстрират няколко десетки хора, а още стотици са се отправили натам от сградата на Генералната прокуратура. Районът около парламента е отцепен от около 200 войници от украинската Национална гвардия.

Демонстрантите са роднини на обкръжените около Дебалцеве украински военнослужещи и исканията им са 25-и батальон на украинската армия да бъде изтеглен от зоната на провеждане на силовата операция.

Жертвите във въоръжения конфликт в Украйна от средата на април миналата година достигнаха 5358 души, а ранените - 12 235, съобщи в Женева Върховният комисариат на ООН по правата на човека, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА