Проруските сепаратисти: Донецк е под пълна обсада; друг лидер го опровергава
Проруските сепаратисти: Донецк е под пълна обсада; друг лидер го опровергава / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на проруските сепаратисти в Източна Украйна Игор Гиркин каза днес, че правителствените сили са превзели едно ключово населено място и така бастионът на бунтовниците Донецк е обкръжен, предаде АП. Това изявление на бившия служител от руските спецчасти Гиркин (известен с партизанското име Стрелков) е признание, че армията взема превес в четиримесечните боеве със сепаратистите, коментира агенцията.

По думите на руснака "врагът е превзел " град Красний луч, разположен на шосето между Донецк и Луганск - друг бастион на бунтовниците в съседната Луганска област. "Групата "Донецк-Хорливка" от бойци на Новорусия е напълно обкръжена", каза той за сепаратистки сайт в социална медия. С термина Новорусия обикновено се означават териториите в Източна Украйна, където се надигна сепаратистки бунт, пояснява АП.

Говорителят на правителствената т.нар. антитерористична операция Андрий Лисенко каза днес, че не може да потвърди превземането на Красний луч от правителствените сили, допълва БТА.

Според първия вицепремиер на самообявилата се Донецка народна република Андрей Пургин град Донецк не е изцяло обкръжен, предаде ИТАР-ТАСС- Той призна, че градът е "тежко военно положение", но все още има коридор през град Макеевка е едва топлоелектрическа станция. Пургин каза, че Донецк отдавна е обграден "в полукръг", но продължава съпротивата и информациите за пълна обсада не са верни.