Проруски сепаратисти започват офанзива за превземане на Мариупол
Проруски сепаратисти започват офанзива за превземане на Мариупол / снимка: БГНЕС, архив

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че започват офанзива за превземане на Мариупол, предадоха световните агенции. Това стана в деня, в който най-малко 27 души по последни данни бяха убити при артилерийски обстрел срещу града на Азовско море.

"Офанзивата срещу Мариупол започна днес. Това ще е най-добрият начин за отдаване на почит на всички жертви (на конфликта)", заяви ръководителят на провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко.

Той каза това на церемония в Донецк, където положи венец на мястото, където най-малко 8 цивилни загинаха при обстрел на тролейбусна спирка по-рано тази седмица, посочва Асошиейтед прес.

Вчера бунтовниците отхвърлиха мирните споразумения за уреждане на конфликта и обявиха, че започват в няколко направления офанзива срещу украинските сили. 27 души са били убити и над 90 - ранени, при днешния обстрел в Мариупол, съобщи говорителят на общинските власти Олег Калинин, цитиран от Франс прес.

Югоизточният украински град, който е под контрола на властите в Киев, е стратегическо пристанище на Азовско море. Той се намира между Русия и анексирания миналата година от нея Кримски полуостров.

Източник: БТА