Промени сред висшия команден състав на силите на САЩ в Ирак
Промени сред висшия команден състав на силите на САЩ в Ирак / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш извърши промени във висшия команден състав на американските сили в Ирак и Близкия изток по предложение на военния министър Робърт Гейтс, предадоха световните агенции.

Гейтс е препоръчал на Буш командващият американските сили в Тихия океан адмирал Уилям Фолън да замени генерал Джон Абизейд като командващ силите на САЩ в Близкия изток.

Генерал Дейвид Петреус е препоръчан да замести генерал Джордж Кейси като командващ американските сили в Ирак.

Джордж Кейси ще стане командващ сухопътните сили на САЩ на мястото на генерал Питър Шумейкър.

"Президентът прие тези препоръки и с удоволствие ще номинира тези кандидати", съобщи говорителят на Белия дом Тони Сноу.

Номинациите на Буш трябва да бъдат одобрени от Сената, който обикновено се съобразява с предложенията на президента за военни постове, отбелязва Ройтерс.

62-годишният командващ американските сили в Тихия океан адмирал Уилям Фолън е бил боен пилот по време на войната във Виетнам. Той е командвал ескадрила по време на първата война в Залива през 1991 г. и е участвал в операции на НАТО в Босна.

54-годишният генерал Дейвид Петреус командва центъра на сухопътните сили на САЩ във Форт Левънуърт, щата Канзас. От юни 2004 до септември 2005 г. той е ръководил обучението на новосъздадените иракски сили за сигурност. По време на военната операция в Ирак през 2003 г. Петреус е командвал 101-ва въздушнопреносима дивизия, а след това е ръководил администрацията на северния иракски град Мосул.