/ Guliver/Getty Images
Повече от 100 души са загинали след проливни дъждове и наводнения в източната провинция Южно Киву в ДР Конго, съобщиха официални лица днес, дни след като проливни дъждове убиха десетки хора в съседна Руанда.

Архимед Кархебва, помощник-администратор на територията Калехе в Южно Киву, която беше засегната от наводненията, заяви пред АФП, че по предварителни данни са загинали около 100 души.

Смъртоносни наводнения и свлачища в Конго

Няколко села в Калехе, който се намира западно от езерото Киву, бяха потопени, когато реките излязоха от бреговете си след проливни дъждове, каза той.

Кархебва обясни, че наводненията са отнесли стотици къщи и също така са "изненадали продавачите и техните клиенти на пазарите".

Иносент Мупенда, представител на гражданското общество от региона, заяви, че в четвъртък късно следобед е започнал пороен дъжд, преди "реката да отнесе селяните".
Майка му и 11 деца са загинали при наводнението, казва Мупенда.

Витал Мухини, служител от Калехе, също заяви пред местна радиостанция, че наводненията са нанесли "опустошителни човешки и материални щети".
Според него броят на жертвите е около 150, като 72 души са загинали в село Чабондо, 31 в село Бушунгу и 45 в село Нямукуби.

Член на спасителния екип, изпратен в петък следобед, заяви, че са открити 68 тела.
"Търсенето продължава в развалините", каза той.

Смъртоносните наводнения в Източно Конго последваха смъртта на най-малко 127 души тази седмица след проливни дъждове в съседна Руанда, която се намира от другата страна на езерото Киву.

Изпращане на сигнал SOS'
Кархебва, помощник-администратор на Калехе, заяви, че реките са разкъсвали бреговете си и са причинявали катастрофални наводнения в четири предишни случая.
Районът е бил проучен и хората, живеещи край реката, са били помолени да напуснат, обяснява той.

Според Кархебва, обезлесяването в района е допринесло за проблема с наводненията.
"Изпращаме сигнал SOS до хората с добра воля и за спешна хуманитарна помощ", каза той.

Проливните дъждове през дъждовните сезони в Централна Африка редовно водят до наводнения и свлачища.

Експертите обаче твърдят, че екстремните метеорологични явления в Африка се случват все по-често и по-интензивно поради изменението на климата.
Миналия месец свлачище, предизвикано от проливни дъждове, уби около 20 души в Северно Киву - провинция, която съседства с Южно Киву.

Демократична република Конго, огромна държава с размерите на континентална Западна Европа, е една от най-бедните страни в света, разяждана от корупция и конфликти в източната си част. 
БГНЕС