Прокурорът на МНС ще разследва всички страни в конфликта в Либия
Прокурорът на МНС ще разследва всички страни в конфликта в Либия / снимка: Reuters, архив

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Луис Морено-Окампо увери, че ще разследва безпристрастно и независимо обвиненията в престъпления срещу всички страни в конфликта в Либия, предаде Асошиейтед прес.

Има сигнали за извършени престъпления не само от войските на сваления от власт през август и убит през октомври бивш либийски лидер Муамар Кадафи, но и от силите на Преходния национален съвет (ПНС) и от НАТО, съобщи Морено-Окампо пред Съвета за сигурност на ООН. Той посочи, че бойците на ПНС са обвинявани в задържане на цивилни, заподозрени, че са наемници на Кадафи, и убийства на пленени войници на Кадафи. Остават въпроси и за смъртта на полковника, който бе жив, когато попадна в ръцете на своите противници, предава БТА. В същото време прокурорът на МНС отказа да разкрие подробности за твърденията по адрес на НАТО, чиито военновъздушни сили изиграха ключова роля за свалянето на стария режим в Либия.

Морено-Окампо заяви, че работи за задържането на сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам и зетя на покойния либийски лидер и директор на разузнаването при неговото управление Абдула ас Сенуси.

МНС издаде заповеди за арест срещу 39-годишния Сейф ал Ислам и 62-годишния Сенуси, за да бъдат съдени по обвинения във военни престъпления.

Морено-Окампо обясни, че поддържа контакт с посредници за евентуалното предаване на този син на Кадафи. В същото време прокурорът на МНС получил информация, че Сейф ал Ислам може да се опита да напусне Либия.