Прокуратурата поиска Оскар Писториус да бъде изпратен в психиатрия
Прокуратурата поиска Оскар Писториус да бъде изпратен в психиатрия / снимка: БГНЕС

Психичното здраве на на Оскар Писториус беше в центъра на дебатите по време на процеса срещу южноамериканския атлет във вторник. Легендарният спортист е подсъдим за убийството на приятелката си през февруари миналата година. Според адвокатите на лекоатлета той е застрелял гаджето си, тъй като го помислил за крадец.

На заседанието си на 13 май прокурорът поиска Писториус да бъде изпратен в психиатрична клиника, за да се установи дали той наистина страда от "тревожно разстройство", както твърди свидетел на защитата.

По време на процеса психиатърът Мерил Ворстър заяви пред съда, че Писториус страда от повишен страх от престъплението си, заради шока, който е изживял, след като е убил приятелката си Реева.

От началото на процеса на 3 март защитата се опитва да опише Писториус като човек с трудно детство, който е обсебен от мисълта за сигурност, заради голямата престъпност в страната. Защитата на атлета се опитва да докаже, че именно този страх е бил фактор за реакцията на Писториус в нощта, когато убива приятелката си Реева Стеенкамп.

Според д-р Ворстър неговото "тревожно разстройство" се е отразило до голяма степен на личния и сексуалния живот на Оскар. "Може ли да функционира той социално? Да, можем да кажем, че да, но не по оптимален начин", каза психиатърката. Той е създавал непрестанно нови приятелства, заради страха да не бъде сам. Бил е в тяхната компания само, за да не е сам. Сексуалните му връзки изглежда са продължавали добре за кратко време", каза още д-р Ворстър.

Прокурорът Гери Нел обаче поиска Писториус да бъде наблюдаван в психиатрична клиника в рамките на 30 дни, за да се потвърдят заключенията на психиатъра. Според него спортистът не е давал признаци на тревожно разстройство - състояние, в което хората са постоянно тревожни.

Освен това прокурорът отбеляза, че Писториус не е взел елементарни мерки за сигурността на дома си. Той няма решетки на прозорците, няма аларма в жилището си и оставя вратите на стаите отворени. "Подобно спокойно отношение не е в съответствие с обичайните симптоми на подобно заболяване", смята Нел.