Прохоров: Ако бъда избран, ще амнистирам Ходорковски
Прохоров: Ако бъда избран, ще амнистирам Ходорковски / снимка: БГНЕС, архив

Руският милиардер Михаил Прохоров обеща да амнистира бившия олигарх Михаил Ходорковски, ако бъде избран за президент на изборите през март 2012 година. "Първото решение, което ще взема, ако стана президент, ще бъде хуманно. Ще амнистирам Ходорковски", посочи Прохоров на пресконференция в Москва.

Бившият собственик на петролната компания "Юкос" Ходорковски излежава 14-годишна присъда, която беше намалена на 13 години, и трябва да излезе от затвора през 2016 година, припомня БГНЕС.

Руският милиардер Михаил Прохоров, който ще бъде съперник на Владимир Путин на президентските избори, направи неуспешен опит да купи водещия медиен холдинг "Комерсант", който бе замесен в скандал във връзка с премиера, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Прохоров, чието състояние е оценено на 18 милиарда долара от американското списание "Форбс", отправил оферта към собственика на "Комерсант" Алишер Усманов, който също е сред най-богатите руснаци. Усманов обаче му отговорил, че не планира да продава холдинга. Близкият до Кремъл олигарх дори предложил на Прохоров да купи неговия дял в медийната група РБК, която е конкурент на "Комерсант". Усманов не разкри какъв е бил отговорът на кандидат-президента.

Във вторник собственикът на "Комерсант" уволни двама високопоставени негови служители - главния редактор на седмичника "Власт" Максим Ковалски и генералния директор на холдинга Андрей Галиев. Това стана, след като "Власт" публикува статия за предполагаеми измами на произведените на 4 март парламентарни избори в Русия и снимка с бюлетина, на която са написани обидни думи по адрес на Владимир Путин.

Над 50 журналисти от холдинга подписаха открито писмо в знак на протест срещу уволнението на Ковалски.