Проектобюджет 2016 на Обама предвижда $ 8,8 млрд. за борба с Ислямска държава
Проектобюджет 2016 на Обама предвижда $ 8,8 млрд. за борба с Ислямска държава / снимка: БГНЕС, архив

Предложеният от президента Барак Обама проектобюджет на САЩ за финансовата 2016 година предвижда 8,8 милиарда долара за финансиране на борбата срещу "Ислямска държава", подсилване на иракската армия и на умерената опозиция в Сирия, съобщи Ройтерс.

Около 5,3 милиарда ще бъдат отпуснати на министерството на отбраната, включително пари за въздушни удари, и 3,5 милиарда - на Държавния департамент.
Средствата са част от исканите от правителството на Обама 58 милиарда долара за спешни операции зад граница.

В бюджета на САЩ разходите за националната сигурност и за икономическите реформи трябва да бъдат балансирани, заяви Обама при официалното представяне на проектобюдтежа за догодина, което направи от централата на министерството на вътрешната сигурност, предадоха световните агенции.

"Не се каня да приемам бюджетен план, в който са повишават разходите за националната сигурност за сметка на вътрешните (икономически) програми за средната класа", заяви Обама, цитиран от ТАСС.

Проектобюджетът на Обама предвижда 14 милиарда долара за киберсигурност, за да може американското правителство по-добре да защитава федералните и частните мрежи от хакерски заплахи.

В документа се отправя призив за увеличаване на потенциала за откриване и предотвратяване на нарушения, за по-голямо споделяне на данни с частния сектор и други компании и повече финансиране за увеличаване на способността на правителството да отвръща на атаки.

Според проекта за федералния бюджет за основния бюджет на Пентагона и военните програми на министерството на енергетиката, гарантиращи целостта и ефективността на ядрените оръжия, ще бъдат заделени 534 милиарда долара и така военните разходи на САЩ ще останат през 2016 година почти без промяна - на равнище 585 милиарда долара, уточни ТАСС.

Обама предложи бюджет от 3,99 трилиона долара за финансовата 2016 година, поставящ началото на трудна битка с републиканците по програми за укрепване на средната класа, финансирани чрез по-високи данъци за компаниите и богатите
американци, предаде Ройтерс.

В документа е заложен дефицит от 474 милиарда долара, което представлява 2,5 процента от брутния вътрешен продукт на САЩ. Прогнозира се и намаляване на дефицита с около 1,8 трилиона долара през идните 10 години чрез здравни, данъчни и имиграционни реформи.

Източник: БТА