Продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години
Продължителността на живота в света се е увеличила с 5 години / БГНЕС

Продължителността на живота в световен мащаб се е увеличила с 5 години от 2000 г. насам, съобщи Световната здравна организация, /СЗО/ цитирана от световните агенции.

Тази тенденция се дължи главно на напредъка в борбата срещу СПИН и маларията в страните от Африка. Този ръст на продължителността на живота е най -големият от 60-те години насам. В онзи период Европа и Япония намалиха смъртността и се възползваха от социално-икономическия прогрес, последвал възстановяването сред Втората световна война.

Учените не се отказват: Търсят еликсир на младостта

При усреднени стойности едно дете, родено през 2015 година има шансовете да доживее до 71,4-годишна възраст. При жените продължителността на живота е по-голяма - 73,8 години, в сравнение с мъжете - 69,1 години, личи от Годишния доклад на СЗО.

Генералният секретар на организацията, Маргарет Чан, заяви, че е постигнат значителен напредък в борбата срещу лечимите болести, които могат да бъдат избегнати. Тук в частност тя изтъкна ролята на разширения достъп до ретроантивирусната терапия, която предотвратява заразяването с ХИВ.

Столетниците по света и техните менюта

През 90-те години на миналия век продължителността на живота в глобален мащаб се скъси заради пандемията на СПИН-а, който се разпространи в Африка. Въпреки постигнатия напредък в най-бедните страни, СЗО изтъква съществените разлики в продължителността на живота в развитите индустриално страни и по-бедните.

Статистиките сочат, че родено днес момиче в Япония има най-дълголетно бъдеще и може да доживее до 86,8 години. За мъжете в това отношение води Швейцария, със средна продължителност на живота, възлизаща на 81,3 години.

Кога започва старостта?

Сиера Леоне заема последното място в класацията и за двата пола със средна продължителност на живота от 50.8 години за жените и 49,3 години за мъжете.

Източник: БТА