Продължителността на горещите вълни в Европа се удвоява
Продължителността на горещите вълни в Европа се удвоява / снимка: BGNES

Продължителността на горещите вълни в Западна Европа е два пъти по-голяма отколкото през 1880 година, сочи изследване, публикувано в списание „Геофизично изследване на атмосферата“.

Авторите на изследването са открили, че честотата на изключително горещите дни почти се е утроила за изминалото столетие.

Много от предишните проучвания за летните температурни промени са подценявали горещите вълни, смятат изследователите. Ако през 1880 година горещите вълни са продължавали средно по ден и половина, то сега продължават средно по три дни, като някои от тях продължават до 13 дни, пише в изследването.

Синоптиците в България прогнозират захлаждане и валежи през следващите два дни. В по-голямата част от страната валежите ще са от 15 литра на квадратен метър, съобщи синоптикът Латин Латинов от Националния институт по метеорология и хидрология.

Според синоптика на отделни места валежите действително ще бъдат значителни и могат да достигнат 50 литра на квадратен метър, но като цяло ще бъдат в порядъка на 15-20 литра на квадратен метър.

Според синоптичните прогнози максималните температури през месец август ще бъдат между 35 и 40 градуса, валежите ще се запазят под средната норма за месеца, а температурите - над средната норма.

Актуална прогноза за времето четете тук