Алек Болдуин
Алек Болдуин / БГНЕС
Снимките на уестърна "Rust" ("Ръжда") ще продължат в САЩ, въпреки инцидента със смъртта на операторката Халина Хъчинс, застреляна случайно на снимачната площадка от американския актьор Алек Болдуин, съобщи Фокс нюз.
Това е съобщила в неделя Мелина Спадоун, адвокат на компанията Rust Movie Productions, чието производство е филмът. 

"Филмът с участието на Алек Болдуин и с режисьор Джоел Соуза е на път да бъде завършен", каза тя.

Според адвокатката в снимачния процес ще участват специални инспектори по техника на безопасността и профсъюзни членове, които ще следят за случващото се. По време на снимките ще бъде забранено използването на работещи оръжия и всякакви боеприпаси.
  
В четвъртък прокурорката Мери Кармак-Олтуайз, която  разследва стрелбата на снимачната площадка на филма, каза, че щатската прокуратура на Ню Мексико е решила да обвини актьора Алек Болдуин в непредумишленото убийство на операторката Халина Хъчинс, загинала при стрелба на снимачната площадка на филма "Rust".

Властите обявиха намерението си да повдигнат обвинения и срещу Хана Гутиерес-Рийд, която е отговаряла за оръжията на снимачната площадка.

По думите на прокурорката срещу всеки от двамата са повдигнати две обвинения. Така впоследствие ще може да се определи в съда в кой от двата вида престъпление ще бъдат обвинени Болдуин и Гутиерес-Рийд. Обвиненията ще бъдат официално повдигнати до края на януари. Адвокатът на актьора, Люк Никас каза, че ще оспори обвиненията срещу Алек Болдуин.

През есента на 2022 г. Болдуин постигна споразумение със семейството на загиналата операторка Халина Хъчинс, че няма да повдига обвинения срещу него в убийството й. Тогава Мери Кармак-Олтуайз каза, че споразумението между актьора и семейство Хъчинс няма да повлияе върху окончателното решение дали ще бъдат повдигнати наказателни обвинения.

През 2021 г. по време на репетиция на снимачната площадка на уестърна "Rust" с участието на Алек Болдуин, актьорът стреля с оръжие, което се оказва  заредено с бойни, а не с халосни патрони. Операторката Халина Хъчинс и режисьорът Джоел Соуза са ранени. Последният е изписан от болницата няколко часа по-късно, но лекарите не успяват да спасят Хъчинс. Снимките на филма, на който Болдуин е и съпродуцент, са преустановени.
 
Елена Христова/БТА