Продължават преговорите за подялба на властта в Зимбабве
Продължават преговорите за подялба на властта в Зимбабве / netinfo

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе и опозиционният лидер Морган Цвангираи ще подновят преговорите за подялба на властта, след като не успяха през уикенда да приключат изтощителните преговори с подписване на споразумение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След 14 часа разговори с посредничеството на президента на Южна Африка Табо Мбеки двамата лидери осъмнаха днес без сделка. Мугабе първи напусна хотела, където течаха преговорите при закрити врата, но заяви, че диалогът ще продължи. Един от главните преговарящи на Мугабе, министърът на правосъдието Патрик Шинамаса, каза, че двамата лидери ще се срещнат отново след тържествата по повод днешния Ден на героите, посветен на зимбабвийците, загинали в борбата за независимостта от Великобритания.

Мугабе и Цвангираи са били близо снощи до постигане на споразумение за подялба на властта, което дава надежда, че ще бъде сложен край на кризата, пише британският вестник "Скотсмън". Според местни издания има вероятност Мугабе да запази президентския си пост в замяна на защита от съдебно преследване, а Цвангираи да получи специално създадения пост на министър-председател. Извън Африка има безпокойство, че се създава опасен прецедент чрез политическо споразумение, което ще позволи на 84-годишен диктатор, осигурил си властта с бой и измами, да остане на власт. Вътре в Зимбабве обаче настроението се е променило, отбелязва британският вестник.

Според цитирани от "Индипендънт" източници, близки до преговорите, дългоочакваното споразумение все още не е обявено главно заради различия по въпроса кой да назначи Цвангираи на премиерския пост. Твърди се, че Цвангираи иска да бъде назначен от парламента, за да не е зависим от прищевките на Мугабе. Сред останалите щекотливи въпроси са кой да контролира други ключови министерства, особено свързаните със сигурността, които Мугабе използва, за да запази властта си, и дали новото правителство ще има двегодишен преходен мандат, както иска опозицията, или редовен петгодишен, както настоява партията на Мугабе ЗАНУ-ПФ. Ясен знак, че двете страни преодоляват различията си, се появи миналата седмица, когато те излязоха със съвместно изявление, заклеймяващо насилието, припомня "Индипендънт".