Продължава търсенето на кораба Арктик сий
Продължава търсенето на кораба Арктик сий / снимка: БГНЕС

Издирването на товарния кораб "Арктик сий", от който няма връзка от края на юли, продължава с руски кораби и подводници, а също със сателити и други средства за локализиране, заяви за Франс прес руският посланик в Кабо Верде Александър Капушин. Дипломатът обаче не уточни в кой район се извършва търсенето.
   
В петък военен бреговата охрана на Кабо Варде съобщи за АФП, че корабът се намира на около 400 морски мили (740 километра) от един от островите на страната, но извън териториалните води на островната държава.
   
Генералният директор по отбраната на Кабо Верде Педру Реиш потвърди пред португалската информационна агенция Луза, че "Арктик сий" е край остров Сао Висенте, но вън от териториалните води на Кабо Верде.
   
Руският дипломат в Прая увери, че местонахождението на кораба не е било съобщено официално на посолството от висшите военни на Кабо Верде. Свързах се с началника на генералния щаб на въоръжените сили, но той не потвърди информацията, съобщава БТА.

Неочаквано заработи автоматичната идентификационна система /АИС/ на "Арктик сий", след което сигналът отново изчезна, предаде ИТАР-ТАСС.  По информация на сайта "Морски бюлетин - Совфрахт", данните на системата показвали, че корабът се намира в Бискайския залив и се движи със скорост 10,3 възела. При повторната проверка обаче сигналът не бил засечен.
   
По думите на редактора на изданието Михаил Войтенко сигналът със сигурност е бил излъчен от "Арктик сий". "Постъпилият сигнал е уникален и може да принадлежи на един единствен плавателен съд", каза Войтенко в интервю за телевизия "Вести". По неговите думи сигналът можел да се долови в продължение на един час, след което отново изчезнал. Системата действа в радиус от 50 мили от приемниците, които са инсталирани по протежение на цялото европейско крайбрежие. 

"Арктик сий" плава под малтийски флаг с руски екипаж, превозвайки дървесина на стойност над милион евро. Той тръгнал от Финладия на 23 юли и трябвало да пристигне на 4 август в Алжир, но от края на юли няма връзка с него.