Продават култовата сграда на Скотланд ярд
Продават култовата сграда на Скотланд ярд / снимка: БГНЕС, архив

Кметството на британската столица обяви за продажба сградата на Скотланд ярд - управлението на британската полиция, съобщи ИТАР-ТАСС. Градските власти разчитат да получат за нея между 250 и 300 млн. паунда. Предполага се, че зданието ще бъде съборено, а на негово място ще бъдат построени елитни жилища.

Решението за продажба на старата полицейска централа е мотивирано с необходимостта от икономии. Британското правителство изисква от всички териториални полицейски управления да свият разходите си с по 20 процента, за да се съкрати бюджетният дефицит, достигнал рекордни размери в резултат на финансовата криза.

Обявеният за продан офис комплекс е разположен на улица "Бродуей" в район Виктория. От прозорците му се открива изглед към Уестминстърския дворец - сградата на парламента, и към парка "Сейнт Джеймс". От досегашната си квартира лондонското полицейско управление ще се премести в ново, по-скромно по размери здание на крайбрежния булевард "Виктория", също в центъра на града. В старата сграда можеха да работят 2500 души, а в новата - само хиляда. Останалите сътрудници на управлението ще бъдат преместени в други, по-отдалечени офиси, като ще поддържат връзка с центъра чрез смартфони и таблети.

При преместването управлението ще си вземе и познатия символ на сградата - въртящия се знак на "Скотланд ярд" от сребрист метал. Той е популярен от телевизионните новини и репортажи на британските и чуждите тв канали, посветени на работата на лондонската полиция.