Прочути жени публикуват отворено писмо за Дарфур
Прочути жени публикуват отворено писмо за Дарфур / netinfo

Двайсет и шест известни жени от всички обществени сфери отправиха апел за незабавно прекратяване на огъня в суданската област Дарфур в открито писмо, публикувано във вестници по целия свят, предаде Франс прес.

Това е една от най-тежките хуманитарни кризи в света и международната общност не бива да си затваря очите за влошаващата се ситуация, заявиха те.

"Ние, жените от четири континента, в навечерието на утрешния четвърти международен ден за Дарфур, призоваваме световните лидери да засилят натиска над всички страни в конфликта за незабавно прекратяване на огъня", се казва в писмото.

Списъкът на подписалите го жени включва авторитетни представителки на политическия и артистичния свят, спорта и хуманитарните организации, като Мери Робинсън, Катлийн Кенеди Таунсенд, Кейт Бланшет, Ел Макфърсън, Миа Фароу, Мария Барозу, Роса Мота.

"Десетки хиляди хора по света настояват за спешни действия за решаване на проблема с продължаващите убийства, изнасилвания и разрушаване на човешкия живот в суданската област. Необходима е увеличена и по-качествена хуманитарна помощ и по-категоричен ангажимент за мира и възстановяването на района", гласи текстът, цитиран от Франс прес.