Процесът срещу сина на Кадафи започва на 19 септември
Процесът срещу сина на Кадафи започва на 19 септември / БГНЕС

Процесът срещу сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, който е обвинен във военни престъпления, ще започне през септември. Това съобщава катарският телевизионен канал "Ал Джазира", позовавайки се на местните власти.

Сейф ал Ислам ще се изправи пред съда на 19 септември, обяви във вторник главният прокурор Абдел Кадер Радуан. Едновременно с процеса срещу сина на Кадафи започва процес и срещу бившия шеф на либийското разузнаване Абдула ал Сенуси. Той е обвинен в извършването на военни престъпления по време на събитията, които доведоха до падането през 2011 г. на режима на Кадафи.

Международният наказателен съд постанови в края на май, че Либия не е готова да съди сина на сваления лидер и поиска той да бъде предаден на Трибунала в Хага. Адвокатът на Сейф ал Ислам заяви също, че ако делото срещу довереника му се гледа в Либия, той може да получи смъртна присъда. Тези призиви обаче не бяха чути от Триполи и сега синът на Кадафи ще се изправи пред либийски съд, отбелязва БГНЕС.

Сейф ал-Ислам дълго време беше смятан за вероятния наследник на Муамар Кадафи като лидер на Либия. Той беше арестуван през ноември 2011 г. от членове на въоръжените сили на Преходния национален съвет на Либия при опит да пресече границата с Нигер.