Процесът срещу Ратко Младич започва на 16 май
Процесът срещу Ратко Младич започва на 16 май / снимка: БГНЕС, архив

Съдебният процес срещу бившия военачалник на босненските сърби генерал Ратко Младич в Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) в Хага, който беше отлаган два пъти, ще започне два дни след първоначално оповестената дата и ще бъде открит на 16 май, съобщи трибуналът, предава АФП.

Встъпителните декларации на прокурора ще започнат на 16 май и ще продължат на 17 май, заяви пресслужбата на МТБЮ. Отлагането с два дни беше решено тази сутрин на подготвително заседание на съда. Освен това съдиите са одобрили списък на 413 свидетели, предложен от кабинета на прокурора, който ще разполага с 200 часа, за да представи елементите на обвинението.

Обвинителната документация включва 27 906 веществени доказателства, главно документи на армията и правителството на босненските сърби, документи, отнасящи се до откриването и идентифицирането на останките на жертвите във войната, личните бележници на Ратко Младич, а също така аудио и видеозаписи, предва БГНЕС.

Бившият военачалник бе арестуван на 26 май 2011 г. в Сърбия, след като беше издирван от международното правосъдие в продължение на 16 години. Срещу 70-годишния Младич са повдигнати 11 обвинения, в това число за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.