/ iStock/Getty Images
Ниските заплати и жизненият стандарт, престъпността, корупцията и безработицата са най-важните проблеми, пред които е изправена РС Македония, сочи проучване на общественото мнение на агенция Рейтинг за възможните кандидати за следващото правителство.

На следващо място, според мнението на анкетираните, сред най-важните проблеми е високата цена на живот и веднага след това изселването на населението.

На въпрос дали управляваното от СДСМ правителство или правителство на ВМРО-ДПМНЕ може да се справи по-добре с най-големия проблем, пред който е изправена страната, 30 процента от анкетираните казват, че ръководеното от СДСМ правителство може да управлява по-добре, а 26 процента казват, че според тях това може да стори правителство начело с ВМРО-ДПМНЕ.

Екоминистърът отиде в Северна Македония заради проблема с отпадъците

Попитани какъв ход, активност или мярка е предприело правителството на СДСМ през последните две години и половина, гражданите смятат за най-положително увеличението на заплатите, минимални и средни, а след това и напредък в евроатлантическата интеграция. На трето място е увеличението на социалното подпомагане. Агенцията също измерва представите на гражданите дали правителство, ръководено от Зоран Заев, или правителство, ръководено от Кристиян Мицкоски ще се справи по-добре с различните проблеми и предизвикателства, пред които е изправена РС Македония.

Повечето от гражданите вярват, че СДСМ може да осигури на страната по-бързо членство в ЕС и НАТО и да гарантира по-голяма свобода и демокрация. Също така 4% повече граждани смятат, че СДСМ може да осигури по-добър икономически стандарт от ВМРО-ДПМНЕ, и също такъв процент повече, че може да осигури по-голяма независимост на съдебната система. В сравнение с останалите области на проучването няма значителни разлики в отговорите, т.е. никоя от страните няма значително предимство, посочва Рейтинг.
Според анкетата 44% от анкетираните заявяват, че нито правителство, ръководено от Заев, нито такова начело с Мицкоски, могат да намалят престъпността и корупцията. Мнозинството от гражданите също смятат, че Зоран Заев би бил по-добър премиер от Кристиян Мицкоски.

На въпроса кой ще бъде по-добър бъдещ премиер, 32% от анкетираните отговориха, че това ще бъде Заев, докато 27% са отговорили, че това ще бъде Кристиян Мицкоски. От анкетираните граждани 44% са оценили негативно работата на служебните министри на ВМРО-ДПМНЕ, а 35% я смятат за положителна. Един от всеки пет респонденти не знае или няма становище за работата на служебните министри на ВМРО-ДПМНЕ./
БГНЕС