/ БГНЕС
Боб Айгър от Уолт Дисни отново ще бъде помолен да посочи свой наследник като главен изпълнителен директор – един от най-големите му провали при първото му напускане начело на компанията, твърдят хора, които са работили с него, и експерти.

На Айгър се приписва облика на Disney като модерна медийна компания, която придоби добре познати развлекателни марки като Pixar, Marvel и Star Wars, които ще служат като знак за потребителите, докато се ориентират в пренаселения развлекателен пейзаж.

71-годишният Айгър не желаеше да се откаже от управлението на компанията, която му даде "пътуването на живота", както е озаглавена автобиографията му от 2019 г. За 15-те си години като главен изпълнителен директор на Дисни Айгър отложи четири пъти пенсионирането си, отстранявайки бъдещите си наследници.

Забавянето на предаването на щафетата за една от най-желаните длъжности в Холивуд и напускането на талантливи ръководители, чиито амбиции са били осуетени, може би са подготвили почвата за проблема с приемствеността, който Айгър е натоварен да помогне да се реши по време на предстоящия си двегодишен мандат. Част от мандата му, според Дисни, е да работи с борда на директорите, за да подготви наследник, който да ръководи компанията.

"Това е единствената черна точка на Боб Айгър ", каза управляващият директор на Bank of America Джесика Райф Ерлих. "Той е направил толкова много и го направи толкова добре, но онова, с което не успя да се справи, е да намери наследник."

Наблюдателите на Дисни смятат, че Дейна Уолдън, бивш изпълнителен директор на телевизия Fox, която ръководи групата за общо развлекателно съдържание на Дисни, и председателят на борда на директорите на Disney Parks, Experiences and Products Джош Д'Амаро са основните вътрешни кандидати за наследник на Айгър.

Айгър се завръща в компанията, след като избраният от него наследник Боб Чапек беше отстранен след по-малко от три години заради поредица от грешни стъпки и слаби резултати за четвъртото тримесечие.



 
БГНЕС