/ iStock/Getty Images
От днес кафенетата и ресторантите в два района на Словения - Посавието и югоизточната част на страната ще могат да работят нормално за пробен период от седем дни, съобщава агенция СТА.

Словения е в оранжевата зона за ограничителни мерки, но поради спад на броя на заразените посочените два региона преминаха в жълтата зона, в която на кафенетата и ресторантите се разрешава да работят на открито. Гости ще могат да се обслужват от 06:00 до 19:00 часа и до 19:30 трябва да са напуснали обектите.

Южноафриканският вариант на COVID-19 е вече в Словения

Ако броят на заразените се увеличи или инспекцията установи нарушение на мерките, правителството отново ще затвори кафенетата и ресторантите.

Клиентите ще трябва да носят маски, освен когато седнат на масата, когато пият и се хранят, а работещите не могат да свалят маските си и ще трябва да се тестват веднъж седмично.

Ваксинираните с две дози лица и преболедувалите коронавирус са освободени от правилата за тестване. От днес са отворени средните училища, като една група ще учи присъствено и с маски, а друга онлайн и ще се редуват.

Държавата започва ваксинирането на учителите на възраст над 50 години, като те ще трябва да се тестват веднъж седмично.
БТА