ПРО на НАТО вече покрива България
ПРО на НАТО вече покрива България / www.president.bg
Росен Плевнелиев и Николай Младенов
53629
Росен Плевнелиев и Николай Младенов
  • Росен Плевнелиев и Николай Младенов

100 процента от територията на България е покрита от първата фаза на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Николай Младенов след първата сесия на срещата на върха на Алианса в Чикаго. „В 17:05 часа (1:05 часа българско време) точно обявихме, че първият етап на противоракетната отбрана на НАТО за европейската територия на Алианса вече действа", добави министър Младенов.

„Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. Като на този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент, са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своята територия позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от тази нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност", каза още Николай Младенов.

Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия, и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати "Иджис" в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.

Държавните и правителствени глави, сред които е и президентът на България Росен Плевнелиев, заявиха тържествено, че началната фаза на развитието е завършена.
Това е първият етап от разработването на системата за противоракетна отбрана на НАТО. Трите други етапа трябва да завършат около 2020 г.

„НАТО и всички държави членки на НАТО изпратиха много силен политически сигнал, че съюзът ще бъде силен независимо от рисковете и независимо от тези рискове, произтичащи и от финансовата криза. Търсят се и подходящи инструменти. Това е и т.н. интелигентна отбрана. Днес всички държави се обединиха, че и тези механизми ще бъдат на място. Ще го обобщя с едно изречение. Това, което днес се каза от всички представители на държавите членки - необходимо е да се специализира, необходимо е да се кооперира, и е необходимо да се координира. Само заедно можем да бъде силни", каза президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на върха на Алианса в Чикаго.

На въпрос какво му е казал президентът Обама, когато са се поздравили, Росен Плевнелиев отговори: „Справяте се много добре. Последните данни, които имам, са блестящи. Пожелавам ви успех. Това бяха точно неговите думи".

ПРО на НАТО вече покрива България
netinfo

Тази вечер на официалната вечеря на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО и техните партньори се очаква всяка отделна държава да обяви конкретните си финансови ангажименти към фонда за подпомагане на Афганистан след 2014 г., подчерта президентът Плевнелиев. Своята позиция ще обяви и България.