Признаха за виновна пакистанка, опитала да убие американски военни в Афганистан
Признаха за виновна пакистанка, опитала да убие американски военни в Афганистан / www.sxc.hu

Пакистанска специалистка по неврология, учила в САЩ, беше призната за виновна от федерален съд в Ню Йорк за опит за убийство на американски военни в Афганистан през 2008 г, предаде Франс прес. Афия Сидики, която е на 37 години, е била блестяща студентка в Масачузетския технологичен институт. Тя беше обвинена, че е открила огън по американски военни през юли 2008 г. по време на разпит в афганистански арест. Присъдата на Сидики ще бъде произнесена на 6 май и има голяма вероятност тя да бъде доживотен затвор.

Сидики не беше обвинена в тероризъм, но по време на процеса срещу нея, състоял се в съд в Манхатън и продължил три дни, обвинението я представи като отявлена терористка. Медиите дори я нарекоха "Лейди Ал Каида". Сидики не се призна за виновна, а адвокатът й се опита да докаже, че тя има психически проблеми. Съдията по делото обаче прецени, че тя може да бъде съдена.

По време на процеса Сидики няколко пъти скочи на крака и обвини съдебните заседатели и свидетелите по делото, че действат по поръчка на Израел. В даден момент гневът й се изля дори върху собствените й адвокати.

След като беше призната за виновна, Сидики се провикна в съдебната зала: "Това е присъда, която идва от Израел, а не от САЩ. Така че гневът трябва да бъде насочен към правилната мишена".

Младата невроложка от 2004 г. е била включена в американския списък на хора, заподозрени, че имат връзки с Ал Каида. Твърди се, че тя дори е имала брак с роднина на Халид Шейх Мохамед, който се самообяви за мозък на атентатите от 11 септември 2001 г. Според обвинителите Сидики била задържана през юли 2008 г. от афганистанската полиция и у нея били намерени планове за бомбено нападение срещу Статуята на свободата и срещу други обекти в Ню Йорк. Ден след задържането й, американски военни и агенти на ФБР дошли да я разпитат в афганистанския арест. Тогава тя отнела оръжието на един от тях и стреляла няколко пъти, викайки: "Аллах е велик", но не успяла да убие никого, отбелязва БТА.

По повод признаването на Сидики за виновна пакистанското посолство в САЩ заяви, че е потресено от развитието на случая и че пакистанското правителство ще направи всичко възможно Сидики да получи справедлива присъда.

Сидики има докторска степен по неврология от университета Брандайс. Тя се връща в Пакистан през 2002 г. През 2003 г. обаче изчезва мистериозно и до момента на арестуването й в Афганистан никой не знае къде се е намирала. Според правозащитни организации тя е била арестувана в Пакистан по време на една от американските операции там срещу предполагаеми членове на Ал Каида. После е била пратена тайно в затвора Баграм в Афганистан, където е прекарала пет години. Там била измъчвана. Американската армия отрича тези твърдения.
По време на тридневния процес самата Сидики обаче веднъж спомена за пребиваването си таен затвор и за преживените там мъчения. Според адвокатите й представянето на Сидики като терористка по време на процес, в който срещу нея не са повдигнати обвинения за тероризъм, говори за пристрастност и предубеждения, проявени в съдебната зала.