Приземиха самолет с ескорт на изтребител заради бомбена заплаха
Приземиха самолет с ескорт на изтребител заради бомбена заплаха / снимка: БГНЕС, архив

Изтребител Тайфун на британските кралски военновъздушни сили е ескортирал пътнически самолет до летището на град Манчестър днес, след като пилотът е съобщил за евентуално подозрително устройство на борда, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на британската полиция.

"Пристигащ самолет е бил ескортиран до летището от изтребител в резултат на информация, подадена от пилота, че на борда може би има подозрително устройство. Не знаем колко правдоподобна е тази заплаха, но е от абсолютна важност да подходим към ситуацията като към извънреден случай", заяви старши полицейски офицер Джон О'Хара.

Говорител на летището на Манчестър поясни, че ескортираната машина е на Катарските авиолинии /Катар еъруейс/. Става дума за самолет Еърбъс А330. Той е кацнал на летището в Манчестър безпроблемно.

Заради извънредната ситуация пистите са били затворени за кратко, но сега трафикът на летището е възстановен. След кацането на самолета в него са се качили въоръжени полицаи. Малко след това бял мъж, пътувал в самолета, беше изведен от него с белезници, допълва Ройтерс.

Той е задържан заради отправена заплаха за бомба на борда на машината. Предполага се, че заплахата е била фалшива.

След ареста и извеждането на заподозрения, останалите пътници са получили разрешение да напуснат самолета, изпълнявал полет от катарската столица Доха за Манчестър.

Източник: БТА