Приветстват прогреса в Ирак
Приветстват прогреса в Ирак / снимкa: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун приветства напредъка в Ирак, подчертавайки, че с международна помощ страната може да осъществи своята „визия за постигане на свобода, сигурност, стабилност и просперитет”, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

„Ирак направи крачка назад от бездната, от която ние най-силно се страхувахме”, каза Бан пред делегатите на около 100 правителства и международни организации по време на първия ден от конференцията, посветена на възстановяването на арабската страна. Той посочи, че положението в Ирак остава несигурно. „Иракчаните продължават да се страхуват от актове на тероризъм, религиозно насилие и престъпност”, добави Бан.

Еднодневната международна конференция за глобалната ситуация в Ирак бе открита в Стокхолм от шведския премиер Фредрик Рейнфелд.

"Имаме готовност да подкрепим иракското правителство и всички иракчани като суверенна, демократична, обединена и просперираща страна", каза Рейнфелд.

На конференцията присъстват стотина делегати, сред които иракския премиер Нури Ал Малики, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и американският държавен секретар Кондолиза Райс.