Присъдите срещу Саддам и негови приближени за „Ал Анфал” – на 5 май?
Присъдите срещу Саддам и негови приближени за „Ал Анфал” – на 5 май? / netinfo

Окончателните присъди по второто дело срещу Саддам Хюсейн и негови сподвижници за операцията "Ал Анфал" за геноцида срещу кюрдите ще бъдат обявени на 5 май. Това съобщава иракският вестник "Ал Адаля", като се позовава на адвокат-участник в процеса.

Операцията под кодовото название "Ал Анфал" бе предприета от армията на Саддам Хюсейн през 1987-88 г. Избити бяха близо 180 000 души, включително жени и деца, и бяха унищожени над три хиляди села.

Делото за "Ал Анфал" започна през август миналата година. Главният обвиняем, бившият иракски президент Саддам Хюсейн бе екзекутиран на 30 декември 2006 г. в изпълнение на смъртна присъда, произнесена на първия процес срещу него - за избиването на мирни жители в село Дуджаил през 1982 г.

На насроченото за 2 април заседание съдът ще изслуша главния обвинител, а след това адвокатите на подсъдимите. След това ще бъде обявено прекъсване на заседанията на съда до произнасяне на присъдите на 5 май, се посочва в материала на вестника.

Няма съмнение, че останалите шестима подсъдими (освен Саддам Хюсейн) в този процес са заплашени от смъртно наказание. Най-известен сред тях е братовчедът на Саддам Хюсейн Али Хасан ал Маджид, известен с прозвището „Али Химика”, получено заради използването на химическо оръжие срещу кюрдите.