Присъдиха Нобеловата награда за икономика на Ангъс Дийтън
Присъдиха Нобеловата награда за икономика на Ангъс Дийтън / БГНЕС

Нобеловата награда за икономика за 2015 година е присъдена на макроикономиста Ангъс Дийтън. Тя му се връчва за изследванията в областта на потреблението, съобщи Нобеловият комитет към Кралската академия на науките на Швеция.

Професор Ангъс Дийтън е англо-американски икономист, който в момента работи в Принстънския университет, САЩ. Нобелът за икономика му се връчва „за анализа на потреблението, бедността и благосъстоянието".

Ангъс Дийтън се е специализирал върху проблемите на макроикономиката. В научните си работи професорът анализира моделите на поведение на потребителите, въпросите на бедността и благосъстоянието на населението на микроравнище.

В Нобеловия комитет смятат, че изследванията на Дийтън са дали значителен принос за разбирането на принципите за избора на различни стоки от отделни потребители, което е важно за разработването на икономическата политика, подобряване на благосъстоянието на населението и съкращаване на бедността.

Ангъс Дийтън е член на Американската академия на изкуствата и науките и на Британската академия. Наред с другите титли той е и почетен доктор на редица университети.

Източник: БГНЕС