/ БТА
Руски съд осъди руска американка на 12 години затвор за държавна измяна, след като тя направила дарение от малко над 50 долара на американска благотворителна организация в подкрепа на Украйна.

33-годишната Ксения Карелина се призна за виновна по обвиненията. Тя е била задържана в руския град Екатеринбург по-рано тази година, докато посещавала баба си и дядо си.
  Присъдата беше обявена в четвъртък след процес в Свердловския областен съд, който приключи миналата седмица. Разследващите заявиха, че Карелина е изпращала пари за закупуване на оборудване и боеприпаси за украинската армия, съобщи РИА Новости.

Адвокатът на Карелина, Михаил Мушаилов, заяви пред руските медии, че ще обжалва присъдата.

Присъдата ѝ идва две седмици след като Русия и Западът осъществиха най-голямата размяна на затворници от времето на Студената война, при която 24 души, включително бившият американски морски пехотинец Пол Уилан и репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, бяха освободени като част от мащабна сделка, включваща поне седем държави.
  „Размяната е невъзможна, докато съдебната присъда не влезе в сила“, каза Мушаилов пред репортери. „След произнасянето на присъдата, разбира се, ще работим в тази посока“.

Карелина, жителка на Лос Анджелис и любителка балерина, която през 2021 г. стана гражданин на САЩ, пътува до Русия през януари, за да посети баба си и дядо си.

Крис ван Хеерден, гаджето на Карелина, заяви пред CNN, че е купил билета ѝ за посещението в страната като подарък за рождения ѝ ден и че тя „не се е страхувала, била е толкова горда, че се връща у дома... толкова се гордее с Русия“.

Двойката е била на почивка в Истанбул, Турция, откъдето Ван Хеерден се е върнал в Калифорния, а Карелина е отлетяла за Русия - първото ѝ посещение у дома от няколко години насам.
  Ван Хеерден заяви, че Карелина никога не е говорила за руската инвазия в Украйна. „Тя не гледа новините, не се намесва с нищо“, каза той.

Организацията, на която според съобщенията Карелина е дала пари, базираната в Ню Йорк организация с нестопанска цел „Разом за Украйна“, заяви, че е „ужасена“ от задържането ѝ.

Присъдата на Карелина идва, след като през април миналата година руският президент Владимир Путин увеличи максималната присъда за държавна измяна от 20 години на доживотен затвор, като част от репресиите срещу опозицията, които се засилиха в продължение на две години и половина война.

Процесът срещу нея се проведе в същия съд в Екатеринбург, където само миналия месец Еван Гершкович беше осъден за шпионаж на 16 години затвор, преди да бъде освободен при размяната на затворници. И двете дела бяха разгледани от съдия Андрей Минеев.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN