Пристигна клетката за спасяване на чилийските миньори
Пристигна клетката за спасяване на чилийските миньори / снимка: Reuters

Специална стоманен клетка, създадена от чилийския флот за спасяването на 33-мата миньори, затрупани под земята, пристигна в мината в Сан Хосе под аплодисментите на роднините им. Спасителите ще могат да започнат да вадят миньорите изпод земята един по един най-рано през ноември.

Въпреки това клетката, съпровождана от въоръжен ескорт, пробуди надеждата на роднините, които са се установили на лагер край мината след срутването през август. Клетката е голяма 2,5 м и тежи 250 кг. В дъното на клетката са монтирани резервоари за дихателна смес - 40 на сто кислород и 60 на сто водород. По време на издигането й спасяваният ще може да общува с колегите си долу и с екипа от повърхността, използвайки монтиран в коша микрофон, информира чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич, цитиран от АП.

Общо ще бъдат използвани три клетки, с които миньорите ще преминат 700-те метра, които ги делят от повърхността, пише БГНЕС. Тунелът за спасяването им е голям само 60-70 см. Всяко издигане и спускане на клетката ще отнеме 1-1,5 часа, като цялата операция ще продължи повече от едно денонощие.

Преди започването на операцията, в мината ще се спуснат експерт по спасителните операции и обучен медицински работник, които да помогнат на миньорите да издържат пътя до повърхността.