Тигрицата Настася бе приспана след като заболя от COVID-19
Тигрицата Настася бе приспана след като заболя от COVID-19 / iStock/Getty Images
Тигрица, два лъва и член на персонала в зоологическа градина в град Борос в западната част на Швеция са дали положителни резултати за Covid-19, съобщи Националният ветеринарен институт в страната (SVA).

17-годишната женска тигрица Настася е евтаназирана „от съображения за хуманно отношение към животните поради тежки респираторни и неврологични симптоми“, след като състоянието й бързо се влошава за няколко дни, съобщиха от института.

Голямата котка е по-възрастно животно с лоша перспектива за възстановяване, добавят оттам. След това пробите от животното бяха тествани за Covid-19, като положителните резултати бяха потвърдени от SVA на 13 януари.

Мъжки тигър в същото заграждение като женската също показва „умерени респираторни симптоми“. Зоологическата градина е затворена за сезона и ветеринарният лекар на място е въвел „вътрешни мерки за биобезопасност“.

По-рано този месец три горили са дали положителен тест за Covid-19 в зоопарка в Сан Диего, което се смятат за първите случаи сред видовете в САЩ.

Други животни също са се заразили с вируса, включително норка в Дания, кучета в Канада и котка в Обединеното кралство.

Превод и редакция: DarikNews