/ iStock/Getty Images
Белгийският принц Йоахим отправи публично извинение след новината за участие в парти в Испания в нарушение на мерките за блокиране и последвала положителна проба за COVID-19.

В изявление, изпратено до испанската информационна агенция EFE, 28-годишният принц признава, че „не е спазил всички карантинни мерки“.

В събота се появи информация, че Йоахим е тестван положително за новия коронавирус, след като е присъства на парти в град Кордоба, провинция Андалусия.

Националната полиция разследва организаторите и участниците в купона, на който са присъствали 27 души в нарушение на мерките за блокиране в Испания, пише „The Brussels Times”.

Събитието предизвика реакцията на испанските медии, след като бе съобщено, че неидентифициран чуждестранен европейски принц е пристигнал в Испания на 24 май и че присъствал на парти в Андалусия.

Белгийският принц Йоаким е заразен с коронавирус

Според „La Vanguardia”, Йоахим, който е племенник на крал Филип, е летял за Мадрид с търговски полет и е бил пуснат в страната, въпреки граничните разпоредби, тъй като работел за местна компания.

„De Standaard” допълва, че принцът не е спазил задължителната 14-дневна карантина след пристигането си от чужбина, а „веднага” е хванал влака за Андалусия.

След новината, че е тестван положително за коронавируса, който досега е убил над 27 000 души в Испания, Йоахим и останалите 26 души от компанията трябва да останат в задължителна самоизолация.

Местните власти изразиха възмущение от проявата на безотговорност, като подчертават, че подобни действия „излагат на риск всичко, което сме постигнали по време на извънредното положение“.

В неделя испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че извънредното положение на територията на цялата страна ще бъде удължено за шести път и ще остане в сила до края на юни. Той подчерта, че Испания е на път да постигне целта си за пълно прекратяване на блокирането, което беше въведено в средата на март.
БГНЕС