/ Gulliver/Getty Images
Херцогът на Съсекс принц Хари тръгна по стъпките на покойната си майка – принцеса Даяна, слагайки бронежилетка и защитна козирка, за да мине през частично разчистено минно поле.
 
Херцогът на Съсекс тръгна между предупредителните знаци по тесен разминиран коридор на активно минно поле в Дирико, Ангола. Преди това помогна за дистанционното взривяване на мина. Екотът от взрива се сля със спомена за Даяна. Месеци преди трагичната й смърт през 1997 г. и 22 години преди сина си, принцесата на народа работи по същата мисия.

Вижте снимки от разходката на Хари през минното поле Паметното изображение на Даяна, която прекосява активно минно поле в Ангола, обикаля световните медии и днес. Снимката е направенпа през януари 1997 г. и става един от най-емблематичните фотоси на принцесата, починала през август същата година.
 
Макар Хари да не премина по същия маршрут, по който и майка му, тъй като сега е оживена улица с магазини и училища (благодарение на нея), символиката остава силна. През 1977 г. принцесата се застъпи за каузата за ликвидирането и забраната на противопехотните мини. Именно в град Уамбо, където е снимана тя, Хари посети и ортопедичната болница. В нея преди години Даяна се среща с пострадали от мини пациенти.
  Оперативният мениджър на HALO в Ангола Валдемар Гонкалвес Фернандес каза пред CNN: „Резултатите, които имаме сега, се дължат на приноса на Даяна". Когато през 1997 г. се разходи през току-що изчистено минно поле, принцесата привлече вниманието на целия свят към проблема. Покойната Лейди Ди беше ангажирана и с различни благотворителни кампании и посвети живота си на редица значими каузи.
 
Това е „особено значимо” събитие за 35-годишния принц, който в момента е на десетдневно турне в Африка със съпругата си Меган Маркъл и сина им Арчи, отбелязват световните медии. По думите на Хари посещението на майка му „помогна за промяна на хода на историята”. Той похвали и усилията на Halo Trust, които работят за изчистване на минни и други експлозиви в държави, възстановяващи се от война.
  „Мините са нелечим белег от войната. Чрез изчистването на противопехотните мини можем да помогнем на тази общност да намери мир, а с мира идват възможности. Освен това, можем да защитим разнообразната и уникална дива природа, която разчита на красивата река Куито. Тази река и тези диви животни са вашите природни дадености и ако се грижите, ще ви донесат неограничени възможности в икономиката, ръководена от природозащитата“, каза той. Още през 2010 г. принц Хари се срещна с представители на HALO Trust – организацията, с която работеше и Даяна в Мозамбик, и даде заявка, че тръгва по нейните стъпки. Целта му е изчистване на сухопътните мини по целия свят до 2025 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук