Принц Фелипе сяда на испанския трон след 18 юни
Принц Фелипе сяда на испанския трон след 18 юни / снимка: Guliver/Getty Images

Испанският принц Фелипе вероятно ще наследи баща си крал Хуан Карлос на трона след 18 юни, съобщи председателят на парламента Хесус Посада, цитиран от Ройтерс. Монархът обяви вчера, че абдикира и предава престола на Фелипе.

Ден след съобщението за абдикацията испанското правителство одобри закон, позволяващ задействане на наследяването и възкачването на новия суверен Фелипе VI.

В одобрения текст се посочва "абдикацията на Негово Величество краля Хуан Карлос Бурбонски". Той е придружен от декларация в подкрепа на монархията и на краля, в която се припомня, че "без импулса", който той даде, демократичният преход, последван франкистката диктатура, "просто нямаше да е възможен".

Според процедурата след като законът бъде гласуван в идните седмици от двете камари на парламента, където партиите, подкрепящи монархията, имат голямо мнозинство, абдикацията ще стане факт. Тогава бъдещият крал ще може да положи клетва пред испанския парламент.

"Вярвам, че всичко ще бъде уредено до 18 юни, така че той тържествената прокламация да стане пред двете камари на парламента", каза Посада.

76-годишният монарх, който страда от здравословни проблеми и беше замесен в скандали, обяви вчера решението си да абдикира, предизвиквайки изненада в страната. Той се възкачи на трона на 22 ноември 1975 г., два дни след смъртта на Франсиско Франко, и олицетворяваше демократичния преход в Испания, последвал след 40 години на война и диктатура.

Но подкрепата за монархията, която преживява тежка икономическа криза, достигна най-ниското си ниво в историята и това породи дебат за бъдещето да Короната. Снощи хиляди испанци излязоха на улицата, за да поискат референдум по въпроса.

Източник: БТА, БГНЕС