Принц Чарлз: Климатичните промени са причината за тероризма
Принц Чарлз: Климатичните промени са причината за тероризма / снимка: Guliver/Getty Images

Наследникът на британската корона принц Чарлз посочи в интервю, че провалът за справяне с изменението на климата е първопричина за гражданската война в Сирия, тероризма и последвалата бежанска криза, обхванала Европа.

Очаква се той да произнесе и реч при откриването на световната среща на върха за климата в Париж през следващата седмица, където 118 лидери ще се съберат, за да се постигне споразумение за ограничаване повишаването на вредните емисиите.

„Някои от нас казваха преди около 20 години, че ако не разрешим този въпрос, ще видим още по-голям конфликт за оскъдните ресурси и все по-големи трудности поради сушата и натрупващия се ефект от изменението на климата", каза той.

"И в действителност има много сериозни доказателства, че една от основните причини за този ужас в Сирия, колкото и да е странно, беше суша, която продължи около пет или шест години. Огромен брой хора в крайна сметка трябваше да напуснат провинцията и голяма част от тях дойдоха в градовете", добави Чарлз.

В интервюто, което Sky News са заснели още преди три седмици, на въпрос дали има пряка връзка между климатичните промени, конфликта в Сирия и тероризма, принц Чарлз отговаря: „Абсолютно".

Той допълва, че по-големи проблеми ще предстоят, ако към климатичните промени не бъде подходено с голямо внимание.

Според него, дори във време на финансово оздравяване, светът не може да си позволи да не прави нищо:

„Сега сме изправени пред реалната възможност да банкрутира банката на природата".

Източник: БГНЕС