Принц Чарлс награди посмъртно българина, спасил дете
Принц Чарлс награди посмъртно българина, спасил дете / снимка: БГНЕС, архив

На церемония в Бъкингамския дворец британският престолонаследник принц Чарлс връчи на майката на Пламен Петков кралския Орден за храброст, с който синът й беше удостоен посмъртно.

32-годишният българин спаси с цената на живота си момиченце от удавяне преди близо две години и се превърна в герой във Великобритания, припомня БНТ.

Антоанета Петкова сподели, че това признание изпълва с гордост всички близки и приятели на Пламен и в България, и във Великобритания.

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 година, той е връчван не повече от 1000 пъти.

На 26 май 2012 година 32-годишният Пламен Петков и млада жена от Гилдфорд влезли в морето в Уест Уитъринг, Западен Съсекс, за да помогнат на дете, което било погълнато от вълните. Петков успял да стигне до детето и да го предаде на младата жена, която го извадила на брега при родителите му. Петков обаче попаднал на подводно течение, което го повлякло навътре в морето, и не успял да излезе. По-късно спасителите го извадили безжизнен от водата.