Принц Чарлс без корона на 60-ия си рожден ден
Принц Чарлс без корона на 60-ия си рожден ден / снимка: БГНЕС

Британският престолонаследник принц Чарлс отбелязва 60-ия си рожден ден, а публикувано допитване сочи, че вече повече хора предпочитат той да е следващият британски монарх, а не големият му син принц Уилям, предаде Ройтерс.

Допитването на ЮГов сочи, че 42 процента от запитаните подкрепят Чарлс като следващ монарх спрямо 35 процента, които смятат, че трябва да се прескочи едно поколение в полза на принц Уилям.

На същия въпрос през 2005 г. само 31 процента подкрепиха принц Чарлс, а 42 процента предпочетоха принц Уилям.

През годините бяха изразени мнения, че Чарлс трябва да се откаже от претенциите си към трона. Мнозина твърдят, че фактът, че той е разведен и повторно женен, е в нарушение на ролята на монарха като глава на англиканската църква.

Чарлс е едва тригодишен, когато майка му става кралица. Сега кралица Елизабет Втора е на 82 години. Тя е най-възрастният британски монарх в историята на страната и продължава да е в добро здраве. Майка й е доживяла до 101 години.

Вчера кралицата даде прием в Бъкингамския дворец по случай рождения ден на сина си, но той така и не получи от нея короната като подарък, отбелязва Асошиейтед прес. Британският трон се наследява единствено при смърт или абдикация на монарха, а кралица Елизабет Втора е заявявала в частни разговори, че смята да задържи трона докато е жива, посочва агенцията.