Британският принц Андрю, син на кралица Елизабет Втора, е поискал от американското правосъдие да отхвърли жалбата на американка, която го обвинява в сексуални агресии, когато е била непълнолетна, предадоха световните агенции, като се позоваха на съдебен документ. В него принцът, който е на 61 години, моли най-почитателно да бъде отхвърлена жалбата, депозирана от Вирджиния Джюфр.

Американката, която обвини открито втория син на британската кралица в сексуална агресия, депозира жалбата срещу него през август на настоящата година в съд в Манхатън. Случаят поставя в неудобно положение британското кралско семейство, защото в него е замесен и скандалният финансист Джефри Ъпстийн.

Британската полиция прекратява разследване срещу сина на кралицата принц Андрю

В жалбата си американката твърди, че е била жертва на сексуална агресия от страна на принца на три пъти, когато е била на 17 години. Агресиите са станали в Лондон в имот на приближена на Ъпстийн и в имоти на финансиста в Ню Йорк и на Вирджинските острови през 2001 г.

Адвокати на принца винаги са отричали тези обвинения и са ги определяли като безпочвени, въпреки че са признавали, че жената може би е била жертва в ръцете на Ъпстийн. Самият Андрю също отрича твърденията.

Принц Андрю може да бъде защитен от дело за изнасилване

Към искането от страна адвокатите на принца има и добавено копие от извънсъдебно споразумение от 2009 г. между Джюфр и Ъпстийн, при което са били анулирани всички нейни твърдения и претенции към Ъпстийн и други физически и юридически лица. Адвокатите на принца смятат, че това споразумение защитава клиента им от съдене. Адвокати на Джюфр обаче смятат, че принцът е изключен от обхвата на това споразумение.

Самият Ъпстийн бе намерен мъртъв в килията си в затвор в САЩ през 2019 г., докато чакаше начало на процес за трафик със сексуална цел. Смята се, че той се е самоубил.
БТА