/ ThinkStock/Getty Images
За първи път студенти от университета в щата Джорджия, разположен в град Атина, съобщиха за наличието на прилепи в сградата на 14 януари, съобщи WOKV. Животните са забелязани на стълбищни клетки.

От пресслужбата на университета обясниха, че те са влезли в сградата през няколко дупки в покрива и са превзели тавана. Експерти са уловили и извадили прилепите, след което са запечатали дупките, през които са влезли в сградата.

Въпреки това в четвъртък, 25 януари, прилепите отново се появили по стълбите и изплашили студентите.

Екипът за борба с вредителите открил под гредите на покрива още около 30 животни. Те започнали да влизат в коридорите на общежитието, а някои дори пропълзели по вратите на студентските стаи.

Понеже са защитен вид, прилепите не могат да бъдат убивани. Намерените животни са заловени отново. Тогава в сградата на местата, където могат да влязат прилепите, са монтирани специални клапи, през които те могат да напуснат тавана, но не могат да влязат вътре.

Представители на отдела за защита на природата обясниха, че през студения сезон, особено ако температурата падне под нулата, прилепите търсят топли места и често се катерят в сградите.

Преди това учените прогнозираха нашествие на кръвосмучещи прилепи, които разпространяват бяс в южните щати на САЩ. Изследванията показват, че прилепите Desmodus rotundus, наричани още прилепи вампири, могат да се разпространят на юг през следващите десетилетия.
БГНЕС