Приключи следствието срещу израелския президент
Приключи следствието срещу израелския президент / netinfo

Израелската полиция приключи разследването срещу президента Моше Кацав, съобщава вестник “Аарец”, като се позова на ръководителя на израелската полиция Моше Каради.

Събраните материали ще бъдат предадени тази седмица на прокуратурата, която ще реши дали на държавния глава ще бъдат повдигнати обвинения за сексуални престъпления, нарушения при амнистиране и подслушване на телефонните разговори на служители в резиденцията на президента.

Няколко жени, които преди са работили заедно с президента, обвиниха Моше Кацав за правонарушения от сексуален характер. В някои от случаите става дума за сексуален тормоз, а в други за евентуално изнасилване, пише вестникът.

В хода на разследването полицията провери също така информацията за това, че няколко помощници на Кацав са имали достъп да документацията, свързана с амнистирането и са лобирали в полза на определени решения.

Във връзка с подозренията в незаконно подслушване на телефоните на служители от президентския апарат в публикацията се казва, че техническите средства за това са били инсталирани в резиденцията на президента в Ерусалим от бившия ръководител на президентската охрана. Самият Моше Кацав, който нееднократно беше разпитван в полицията, заяви, че е невинен. Мандатът на Моше Кацав изтича през 2007 г./БГНЕС/