Приключи разследването за потъването на кораба Илинден
Приключи разследването за потъването на кораба Илинден / снимка: БГНЕС

Македонските власти приключиха разследването за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро на 5-ти септември миналата година. При трагедията загинаха 15 български граждани.

"Получих всички резултати от разследването, но нямах време да се запозная с тях напълно. Каквото и да кажем в момента всичко ще бъде в сферата на спекулациите", каза председателят на Основния съд в Охрид Владо Деяновски. Той поясни, че и съдията по делото Весна Кичеец е получила всички резултати от извършените експертизи. Цялата документация е от 500 страници.

Днес се очаква Кичеец да предаде документацията на прокуратурата, която ще трябва да повдигне и обвинението. Самата Весна Кичеец отказа да коментира получените документи. До момента единственият заподозрян като виновник за тежката катастрофа е капитанът на кораба "Илинден" Сотир Филевски. В момента той е на свобода, отбелязва БГНЕС.

В разследването на причините за потъването на кораба участваха македонски и чуждестранни експерти. Според тях причините за трагедията трябва да се търсят в неговата пренатовареност с туристи, повреда в двигателя или човешка грешка. Те са категорични, че корабът не е потънал след терористично нападение.

На 5 септември 2009 г. 15 българи загинаха след като туристически кораб се преобърна във водите на Охридското езеро. В момента на трагедията на кораба е имало 54 туристи от България и трима души от екипажа. Туристите тръгнали на разходка до манастира "Свети Наум". На около 200-300 метра от брега, край местността Елешец "Илинден" потъна за минути. Корабът разполагал с необходимата документация и сертификат. В официалните документи пише, че на него може да пътуват 43 души.