Приключи предизборната кампания в Русия
Приключи предизборната кампания в Русия / netinfo

В Русия предизборната кампания за парламентарните избори в неделя приключи с победоносно изказване на близкото до Кремъл младежко движение "Наши", според което победата на партията на президента Владимир Путин е гарантирана, предаде Франс прес.

"На 2 декември руснаците избраха президента Путин за национален лидер на Русия", посочва движението в нестандартно изявление, в което изразява задоволство от "смазващия резултат" на партията "Единна Русия".

Пресслужбата на "Наши" потвърди, че изказването съзнателно е направено в минало време. "Това е, защото сме убедени в победата му", каза представителката на пресслужбата Анна Гуринович.

Лидерът на опозиционното движение "Другата Русия" Гари Каспаров пък призова за бойкот на изборите и заяви, че има нарушения.

"Количеството на нарушенията вече прави режима нелегитимен", заяви също предварително Каспаров на пресконференция в деня след освобождаването му от затвора, където бе задържан пет дни за участие в неразрешен митинг.

"Значителен брой политически сили както отляво, така и отдясно, са изключени" от политическата надпревара, добави Каспаров. Неговото движение не отговаря на условията за регистриране като партия и не участва в изборите.

Днес кметството на Москва предупреди, че в неделя и в нощта на неделя срещу понеделник няма да се допускат никакви митинги. Руските власти отново призоваха 109-те милиона избиратели да упражнят правото си на глас в неделя, опасявайки се от ниска избирателна активност, отбелязва АФП.

Опозиционната партия "Яблоко" настоя "властта да е под контрола на гражданите" и разкритикува завземането на властта от страна на Путин. Партията обаче е с рейтинг между 1 и 2 процента и е малко вероятно да премине 7-процентния праг за влизане в парламента.