Приключи гласуването на референдумите за присъединяване към Русия, които се провеждат в четири от окупираните украински области, съобщи БНР.

Избирателни секции за референдум за присъединяване към Русия отвориха врати в Донецката и Луганската народни републики, Запорожка и Херсонска области, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

Те ще работят от 8:00 до 16:00 часа. Силите за сигурност и сапьори провериха предварително помещенията, на всички обекти ще дежурят полицаи и служители на Министерството на извънредните ситуации.

Вторник е последният ден от петдневното гласуване. От петък до понеделник от съображения за сигурност гражданите можеха да гласуват само в прилежащите територии.

Окончателните резултати от волеизявленията трябва да станат известни до пет дни след приключване на гласуването.

По последни данни на централните избирателни комисии за четири дни избирателната активност в ДНР е 86,89%, в ЛНР - 83,61%, в Запорожка област - 66,43%, в Херсонска област - 63,58%.

Обществеността се обърна към властите с инициатива за незабавно провеждане на референдуми за бъдещето на регионите. Според представители на републиките и регионите присъединяването към Русия ще ги осигури и ще възстанови историческата справедливост.

Подчертава се, че подобно решение е изключително необходимо в контекста на постоянните терористични актове от страна на Украйна и членовете на НАТО, които доставят оръжия за убиване на цивилни.

Миналата седмица Владимир Путин каза, че Русия ще подкрепи решението, което ще вземат жителите на Донбас , Запорожие и Херсонска област.
Владимир Путин вероятно ще обяви "официалното" присъединяване към Руската федерация на окупираните региони на Украйна по време на планираното си обръщение към двете камари на парламента на страната този петък, 30 септември, заяви във вторник Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си разузнавателен доклад, цитиран от БНР
 
РИА Новости/БНР