/ ThinkStock/Getty Images
Без много шум американското министерство на отбраната при президента Доналд Тръмп промени обществената си мисия, променяйки заявяваната от десетилетия своя цел.
Промяната се е случила тази година, според публикация в специализираното издание за ветерани Task&Purpose и е направена, за да се изключи директивата за "възпиране на войната", като същевременно се добави и цел за "поддържане на американското влияние в чужбина".

"Мисията на Министерството на отбраната е да предостави военните сили, необходими за възпиране на войната и за защита на сигурността на нашата страна", се казва в предишното определяне на мисията. Сега сайтът определя мисията си, както следва: "Мисията на Министерството на отбраната е да осигури смъртоносна съвместна сила, която да защитава сигурността на нашата страна и да поддържа американското влияние в чужбина".

Task&Purpose отбелязва, че Пентагонът е запазил предишната формулировка за мисията си при няколко президентски администрации, включително по време на мандатите на президентите Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън.

Министерството на отбраната не е имало публикувани онлайн формулировки за мисията си преди президентството на Бил Клинтън.
 

Gulliver/Getty Images


Промяната, според интернет архивите, се е случила някъде между 2 и 3 януари. Онлайн промяната не е отразена в резюмето на Пентагона от 2018 г. за стратегията му за национална отбрана, която включва предишния език.

От Пентагона не отговориха на искането да коментират настъпилите промени в изказа при определяне на мисията на военното ведомство на САЩ.
БГНЕС