Президентът се срещна с японския император
Президентът се срещна с японския император / снимкa: DarikNews

Официалното посещение на президента Георги Първанов в Япония започна с аудиенция при император Акихито и императрица Мичико. Това е първата визита на Георги Първанов в Страната на изгряващото слънце, като нейната цел е активизиране на политическия, икономическия и културния диалог с източноазиатската държава след членството на страната ни в ЕС.

Тази сутрин президентът Георги Първанов и първата дама на страната ни Зорка Първанова бяха посрещнати в императорския дворец от неговите стопани император Акихито и императрица Мичико.

Император Акихито е 125-ят пряк наследник на Трона на хризантемата, а неговата съпруга Мичико е първата императрица на Япония, която няма благородническо потекло. Двамата дадоха дворцов обяд в чест на гостите си от България.

Протоколът на японския императорски дворец е един от най-строгите в целия свят: по време на аудиенцията бе изрично забранено да се носят дрехи в червен и лилав цвят, а времето, в което фотографите и операторите имаха възможност да снимат, се измерваше в секунди.

Тази година се отбелязва 50-та годишнина от възобновяването на дипломатическите отношения между България и Япония, като визитата на президента Георги Първанов слага началото на честванията на годината на България в Япония. През 2009-а се навършват и 30 години от посещението на император Акихито и императрица Мичико в София.