В четвъртък българският държавен глава заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.

Във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност.

По думите на българския държавен глава новата платформа има потенциал да улесни диалога и да създаде възможности за по-ефективна координацията на усилията за постигане на стабилност, сигурност и просперитет както в рамките на ЕС, така и с държавите в съседство.

Радев ще отпътува за Прага директно от Малта, където участва в срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш". Там президентът разговаря със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на страните членки от ЕС с парламентарно управление.
БТА