Емерсън Мнангагва
Емерсън Мнангагва / БТА
Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обяви днес сушата в страната за национално бедствие и каза, че държавата му се нуждае от помощи на стойност над 2 милиарда долара, имайки предвид, че милиони нейни граждани са на ръба на глада, предаде Ройтерс. 

Преди Зимбабве подобни изявления направиха Замбия (в края на февруари) и Малави (миналия месец), припомня Ройтерс, като уточнява, че сушата, причинена от ефектите на глобалния природен феномен "Ел Ниньо", поражда хуманитарна криза в южната част на Африка. "Ел Ниньо" е естествено метеорологично явление, свързано с нарушаване на моделите на вятъра, което води до по-високи температури на повърхността в източната и в централната част на Тихия океан, пояснява Ройтерс.

По думите на президента на Зимбабве пред представители на медиите над 2,7 милиона души в страната са обречени на глад тази година. Държавният глава добави по време на брифинга в столицата Хараре, че дъжд почти не е валял на 80 процента от територията на държавата.

"Предварителните оценки показват, че ни е нужна сума в порядъка на два милиарда долара, за да може държавата да се намеси с дейности, с които да реагира на ситуацията", заяви Мнангагва. Той допълни, че правителството ще даде предимство на отглеждането на зимните култури и ще работи съвместно с частния сектор за увеличаване на вноса на зърно.

Служители на хуманитарни агенции, сред които и Световната продоволствена програма на ООН, грижили се за прехраната на над 270 000 души в четири региона на Зимбабве от януари до март, са сигнализирали, че положението с глада в страната е "тежко", посочва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Иво Тасев/БТА