/ БГНЕС
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова правителството да ограничи разходите по време на войната, с което предизвика оставката на министъра на културата, който подкрепяше няколко скъпи проекта, предаде Ройтерс.

По време на война като тази, вниманието на държавата и държавните ресурси отиват за отбрана, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, коментирайки разговор с премиера Денис Шмигал. Зеленски е призовал Шмигал да намери алтернативно финансиране за проекти, които са „наистина необходими“ в разнообразни области, включително в сферата на културата. 

Музеите, културните центрове, символите, телевизионните сериали са важни, но ние имаме други приоритети“, е заявил украинският президент, цитиран от Ройтерс.
Зеленски, който бе комедиен актьор преди да влезе в политиката, каза, че е призовал местните съвети да бъдат сдържани в разходите, така че хората да усещат, че бюджетните ресурси се използват справедливо и правилно. „Калдъръмите, градските декорации и фонтаните ще трябва да почакат. Победата първо“, казал Зеленски и поискал от премиера Денис Шмигал да обмисли смяна на министъра на културата и информационната политика Олександър Ткаченко.

Час по-късно Ткаченко съобщи, че е подал оставка.

„Културата във военно време е важна, тъй като войната не е само за територия, но касае и хората – нашата памет, история, език и креативност, въпреки войната“, написа в Телеграм Ткаченко, който преди да влезе в политиката ръководеше телевизия. „Частното и държавното финансиране за култура във военно време са не по-малко важни от дроновете.

Културата е щитът на нашата идентичност и на нашите граници“, написа той.

Не се съобщава дали оставката на Ткаченко е приета, отбелязва Ройтерс.

Ден по-рано Ткаченко защити отпускането на 13,5 милиона долара за довършването на музей, посветен на гладомора през 30-те години, предизвикан от политиката на Йосиф Сталин.

Ткаченко промотираше също проект, за който твърдеше, че е финансиран с частни средства, за замяна на герба от съветско време върху щита на 102-метровата статуя на жена, която стои пред градския музей на Втората световна война. Статуята се нарича „Майка-Родина“.

Олександър Ткаченко също така промотираше филми и телевизионни програми, свързани с войната срещу Русия, припомня Ройтерс.
София Георгиева/БТА